Wpływ diety na nasze zdrowie oraz ogólne samopoczucie jest nieoceniony. Jeżeli chcesz zmniejszyć ryzyko powstania nowotworu w organizmie, powinieneś nie tylko zmienić dietę, ale również swoje codzienne nawyki i styl życia. Z pomocą diety antyrakowej dostarczysz organizmowi produktów zdrowych bogatych w cenne składniki odżywcze i właściwości odżywcze, które przyczynią się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W diecie antyrakowej nie tylko chodzi o to, co jesz, ale również o to, czego nie jesz — niektóre produkty mogą okazać się szkodliwe i wręcz niekorzystnie obciążające dla Twojego organizmu. Jak powinna wyglądać dieta antyrakowa?
Co warto włączyć do diety antyrakowej?
Głównym założeniem diety antyrakowej jest podążanie za piramidą żywienia rekomendowaną przez Instytut Żywności i Żywienia, która przedstawia, jakie produkty powinniśmy przyjmować najczęściej, a której najrzadziej. W najnowszych modelu piramidy żywienia znalazła się również aktywność fizyczna, która wpływa na nasz metabolizm, a także na ogólne samopoczucie. Podstawowym składnikiem diety powinny być owoce i warzywa, nieco wyżej znajdują się produkty zbożowe, następnie nabiał i ryby, chude mięso oraz warzywa strączkowe. Na szczycie piramidy królują tłuszcze roślinne i orzechy. Piramida żywienia sugeruje, że z naszej diety powinniśmy wykluczyć niezdrowe przekąski, słodycze, sól oraz produkty wysoko przetworzone. W diecie antyrakowej powinny znaleźć się tłuszcze omega-3, zielona herbata, soja, warzywa kapustowate, owoce, cytrusy, a także cebula i czosnek.
Co wykluczyć z diety?
Z diety antyrakowej powinniśmy wykluczyć przede wszystkim smażone oraz grillowane mięso, a także produkty wysokotłuszczowe. Niekorzystnie na nasz organizm wpływa nadmierne spożywanie soli oraz wybieranie produktów wysoko przetworzonych. Z diety należy kategorycznie usunąć alkohol oraz papierosy, a także inne używki.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie przychodni