Jakie warzywa i owoce chronią przed rakiem?

Jakie warzywa i owoce chronią przed rakiem?

Opinie pacjentów

Jestem zadowolona z porad dietetycznych za pośrednictwem Internetu. Idealna forma dla mnie. Polecam.
Dominika
Mam teraz doskonałą sylwetkę. Dzięki!
~Dorota
Pani Anetka uczy jeść i odmładza metabolicznie jak nikt inny, a jej błysk w oku gdy poziom nawodnienia wzrasta to bezcenny widok
~Asia
Warzywa i owoce stanowią źródło błonnika w diecie.
Beata
Polecam dietetyka z kliniki Doktor Barbary Pardy.
Adrianna
Zaciekawiła mnie platforma MEDVEO.
Patrycja
Całą rodziną chodzimy do Wilmed. Obsługa na najwyższym poziomie/ Polecam!
~Karol
najlepszy dietetyk w warszawie!
~Alicja
Bardzo miła obsługa pacjenta i świetne efekty po wykonanym zabiegu.
Karolina
Poradnię oceniam bardzo dobrze, dieta przygotowana wspólnie z dietetykiem odpowiada moim nawykom żywieniowym oraz portfelowi.
~Ferdek

Walka z rakiem stanowi jedno z większych wyzwań współczesnej medycyny - oczywiście im wcześniej zostanie wykryte podejrzenie nowotworu, tym skuteczniejsze może być leczenie, jednakże czy jest jakiś sposób, aby zapobiec rozwojowi raka? Oczywiście nie ma w 100% skutecznego rozwiązania, jednak prowadzenie odpowiedniego stylu życia oraz trzymanie prawidłowej diety wzmocni nasz organizm, który nie będzie podatny na rozwijanie się komórek nowotworowych. Dobre nawyki pomogą nam obniżyć ryzyko zachorowania, a warto wiedzieć, że zdrowe jedzenie jest niezwykle ważnym czynnikiem w profilaktyce chorób nowotworowych. Jakie produkty warto jeść w diecie antyrakowej?

Warzywa i owoce - cenne źródło błonnika w diecie
Zaleca się spożywanie około pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, aby wzmocnić organizm i dostarczyć mu odpowiednich wartości odżywczych, dzięki którym dieta antyrakowa - dietetyk onkologiczny, będzie skuteczna. W warzywach oraz owocach znajdują się ogromne pokłady błonnika pokarmowego, a także wtórnych substancji roślinnych. Warzywa i owoce charakteryzują się mniejszą wartością energetyczną od innych produktów, dlatego zaleca się spożywać je w regularnych odstępach czasowych: przynajmniej dwie porcje owoców dziennie oraz trzy porcje warzyw. Dlaczego warzywa i owoce są tak ważne w diecie? Ponieważ dzięki nim zmniejszamy uczucie głodu, a także dostarczamy organizmowi cennych składników odżywczych, jednocześnie zmniejszając konsumpcję artykułów spożywczych o dużej zawartości tłuszczy i węglowodanów. W warzywach i owocach znajdują się duże pokłady antyoksydantów, które są fundamentem diety antyrakowej, ponieważ dbają one o naprawę szkód spowodowanych przez wolne rodniki. 

Jak kolory warzyw i owoców wpływają na nasz organizm?
Najwyższy poziom wspomnianych antyoksydantów znajduje się w owocach i warzywach, które wyróżniają się wyrazistymi i głębokimi kolorami. Barwniki owoców i warzyw, czyli tzw. fitoskładniki, potrafią korygować uszkodzone geny, co jest gwarancją prawidłowego DNA. Kolorowa dieta przeciwnowotworowa propaguje, aby przynajmniej w jednym posiłku znajdowało się trzy kolory. Pamiętaj, aby przed spożyciem owoców i warzyw dokładnie je umyć, ponieważ mogą być one źródeł kancerogennych substancji, które znajdują się np. w opryskach czy nabłyszczaczach. 

Opinie pacjentów (3)
Beata

25.05.2021

Warzywa i owoce stanowią źródło błonnika w diecie.

Adres IP: ***.***.**.36

Justyna

20.04.2021

Lekarze rekomendują spożywanie kilku porcji dziennie warzyw i owoców.

Adres IP: ***.***.***.150

Wiola

20.04.2021

Dieta składająca się z warzyw i owoców dostarcza organizmowi cennych właściwości odżywczych.

Adres IP: ***.***.***.150

Zobacz także

LiveDiet24
Przy Agorze 26/59, 01-948 Targówek
5/5 (3 opinie)
Centrum Kosmetyki Profesjonalnej IMAGO
Konopna 10, 04-707
5/5 (2 opinie)
Trener Personalny i Dietetyk Wiesława Olkowska
Gorlicka 15, 02-130 Ochota
5/5 (7 opinii)
Dietetyk Warszawa - Poradnia
Emilii Plater 25/4, 00-688 Ursynów
5/5 (1 opinia)
Klinika Medycyny Estetycznej Dr Szczyt
Królewicza Jakuba 37, 02-956
Oceń przychodnię
jako pierwszy
Gabinet Dietetyki Patrycja Nawrocka
Mikołajczyka 11/1, 03-894
5/5 (3 opinie)
Dietetyka kliniczna STRELAU
Światowida 47/32, 03-127 Białołęka
5/5 (4 opinie)
Dietetyka Kliniczna dr inż. Olga Paluchowska
Londyńska 14, 03-921
5/5 (3 opinie)
ekoDiETETYK Poradnia dietetyczna
Tyszkiewicza 21, 01-157 Wola
5/5 (4 opinie)
Pracownia Dietetyczna WANILIA
Sternicza 131 lok. 13, 01-350
5/5 (3 opinie)

Rola mikrobioty jelitowej w rozwoju nowotworów
Mikrobiota jelitowa, czyli zespół mikroorganizmów, które...
Rak wątroby - kluczowe informacje dla pacjentów
Rak wątroby jest jednym z najpoważniejszych i najbardziej ...
Rehabilitacja po leczeniu onkologicznym
Rehabilitacja po leczeniu onkologicznym to niezwykle ważny ...
Co powinniśmy wiedzieć na temat raka jajnika?
Rak jajnika jest jednym z najbardziej groźnych nowotworów,...
Jak radzić sobie ze skutkami ubocznymi terapii onkologicznych?
Onkologia Warszawa jest dziedziną medycyny, która zajmuje ...
Jak dbać o zęby i aparat ortodontyczny jednocześnie?
Posiadanie aparatu ortodontycznego może być kluczowe dla u...
Rehabilitacja po leczeniu onkologicznym
Rehabilitacja po leczeniu onkologicznym to niezwykle ważny ...
Oczyszczanie wodorowe - skuteczna terapia skóry
Oczyszczanie wodorowe należy do wieloetapowych zabieg&oacut...
Jak skutecznie schudnąć?
Kto z nas nie marzy o idealnej sylwetce? Niektórzy mają sz...
Higiena jamy ustnej w okresie ciąży
Okres ciąży jest czasem pełnym radości, oczekiwania i zm...