Walka z rakiem stanowi jedno z większych wyzwań współczesnej medycyny - oczywiście im wcześniej zostanie wykryte podejrzenie nowotworu, tym skuteczniejsze może być leczenie, jednakże czy jest jakiś sposób, aby zapobiec rozwojowi raka? Oczywiście nie ma w 100% skutecznego rozwiązania, jednak prowadzenie odpowiedniego stylu życia oraz trzymanie prawidłowej diety wzmocni nasz organizm, który nie będzie podatny na rozwijanie się komórek nowotworowych. Dobre nawyki pomogą nam obniżyć ryzyko zachorowania, a warto wiedzieć, że zdrowe jedzenie jest niezwykle ważnym czynnikiem w profilaktyce chorób nowotworowych. Jakie produkty warto jeść w diecie antyrakowej?
Warzywa i owoce - cenne źródło błonnika w diecie
Zaleca się spożywanie około pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, aby wzmocnić organizm i dostarczyć mu odpowiednich wartości odżywczych, dzięki którym dieta antyrakowa - dietetyk onkologiczny, będzie skuteczna. W warzywach oraz owocach znajdują się ogromne pokłady błonnika pokarmowego, a także wtórnych substancji roślinnych. Warzywa i owoce charakteryzują się mniejszą wartością energetyczną od innych produktów, dlatego zaleca się spożywać je w regularnych odstępach czasowych: przynajmniej dwie porcje owoców dziennie oraz trzy porcje warzyw. Dlaczego warzywa i owoce są tak ważne w diecie? Ponieważ dzięki nim zmniejszamy uczucie głodu, a także dostarczamy organizmowi cennych składników odżywczych, jednocześnie zmniejszając konsumpcję artykułów spożywczych o dużej zawartości tłuszczy i węglowodanów. W warzywach i owocach znajdują się duże pokłady antyoksydantów, które są fundamentem diety antyrakowej, ponieważ dbają one o naprawę szkód spowodowanych przez wolne rodniki.
Jak kolory warzyw i owoców wpływają na nasz organizm?
Najwyższy poziom wspomnianych antyoksydantów znajduje się w owocach i warzywach, które wyróżniają się wyrazistymi i głębokimi kolorami. Barwniki owoców i warzyw, czyli tzw. fitoskładniki, potrafią korygować uszkodzone geny, co jest gwarancją prawidłowego DNA. Kolorowa dieta przeciwnowotworowa propaguje, aby przynajmniej w jednym posiłku znajdowało się trzy kolory. Pamiętaj, aby przed spożyciem owoców i warzyw dokładnie je umyć, ponieważ mogą być one źródeł kancerogennych substancji, które znajdują się np. w opryskach czy nabłyszczaczach.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie przychodni