Miód od starożytnych czasów używany był nie tylko w formie pożywienia, ale również leku. Jesteś zdziwiony? W końcu w jednej łyżce miody znajdują się ok. 64 kalorie i aż 17 gram cukru, a nie ma w nim praktycznie w ogóle białka, błonnika czy tłuszczu — równie śladowe są ilości witamin i minerałów. Dlaczego zatem miód jest tak chętnie stosowany w codziennej diecie? W miodzie z owoców liofilizowanych zawarta jest ogromna liczba przeciwutleniaczy, bioaktywnych związków roślinnych oraz innych naturalnych właściwości odżywczych, które pozytywnie wpłyną na naszą odporność oraz ogólne zdrowie! Poznaj 8 cennych właściwości miodu!
1) Miód pomaga ustabilizować poziom cholesterolu — podnosi tzw. dobry cholesterol i prowadzi do redukcji tzw. złego cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza ryzyko tworzenia się skrzepów krwi, jak również zawałów serca.
2)Miód z dodatkiem owoców liofilizowanych jest bogaty w przeciwutleniacze, które zmniejszą ryzyko udarów mózgu, zawału serca, jak również występowanie niektórych rodzajów nowotworów.
3) Miód zbawiennie działa na kaszel — nie tylko u dorosłych, ale również w przypadku dzieci. Miód może być podawany dzieciom powyżej pierwszego roku życia, ponieważ działa jako naturalny i przede wszystkim bezpieczny środek przeciwkaszlowy, który jednocześnie nawilża gardło. Warto wiedzieć, że miodu nie wolno podawać dzieciom poniżej 1 roku życia ze względu na możliwość zatrucia.
4) Miód wspomaga gojenie się oparzeń, ran, a także innych chorób skóry.
5) Miód pozwoli nam zbudować odporność i wspomóc układ odpornościowy w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ znajdują się w nim substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających.
6) Miód jest również znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, dlatego często stosuje się go w przypadku infekcji spowodowanych grzybami rodzaju Candida, rzęsistka pochwowego, laseczek wąglika czy prątkami gruźlicy.
7) Miód ma właściwości probiotyczne, które pozytywnie wpływają na bakterie żyjące w jelitach, dlatego jest chętnie podawany w przypadku, gdy występują wszelkie niestrawności.
8) Miód może być stosowany w walce z chorobami przyzębia, krwawieniem dziąseł czy zapaleniem dziąseł.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie przychodni